Predstavitev monografije Občutki mest: Antropologija, umetnost, čutne transformacije

Vabimo vas na predstavitev monografije Občutki mest: Antropologija, umetnost, čutne transformacije (Založba UL, 2022), ki je bila uvrščena med predloge Filozofske fakultete za najodličnejši raziskovalni dosežek Univerze v Ljubljani v letu 2022, in pogovor po koncu projekta SENSOTRA – Čutne transformacije in transgeneracijski okoljski odnosi v Evropi med letoma 1950 in 2020, ki ga je financiral Evropski raziskovalni svet.

Dogodek bo potekal v torek, 29. novembra, ob 10.30 v Knjižnici Otona Župančiča. Zbornik bodo predstavili uredniki knjige, prof. dr. Rajko Muršič, doc. dr. Blaž Bajič in asist. dr. Sandi Abram, s predstavitvijo in v pogovoru pa bosta sodelovali avtorici prispevkov dr. Alenka Pirman in mag. Aja Zamolo.

Digitalna kopija monografije je prosto dostopna na spletni strani Založbe UL. Na spletni platformi "Sensotra Tour" pa predstavljamo psevdonomizirane odlomke pogovorov s sogovornicami in sogovorniki v raziskavi, ki pa jih berejo igralke in igralci. Sensotra Tour predstavlja 360-stopinjske fotografije, video posnetke ter izbor zvočnih posnetkov o čutnih izkušnjah prebivalk in prebivalcev Turkuja, Brightona in Ljubljane. Med t.i. čutnobiografskimi sprehodi so sodelujoči drug drugemu in raziskovalcem pripovedovali o svojih čutnih izkušnjah v preteklosti in sedanjosti, opisovali svoje dojemanje sprememb in stalnic na ulicah in trgih.

Več informacij o monografiji se nahaja spodaj. Povezava na FB dogodek.

* * *

Monografija Občutki mest: Antropologija, umetnost, čutne transformacije prinaša v slovenski akademski prostor nekatere novejše raziskovalne in umetniške pristope k čutnemu doživljanju sodobnih urbanih krajin, osvetljuje pa tudi pretekle čutne zaznave in spomine nanje v izbranih mestih. Znanstvena besedila s področja kulturne antropologije, njenih podved, kot sta čutna in urbana antropologija, ter sorodnih disciplin, predvsem kulturne zgodovine, kulturologije, etnomuzikologije in raznoterih posthumanističnih filozofij, se na inovativen način prepletajo z eksperimentalnimi in umetniškimi prispevki ter interdisciplinarnimi interpretacijami čutnih zaznav. Zaradi vsebinske razsežnosti, empirične bogatosti in metodološke raznolikosti je zbornik nujno čtivo za vse, ki se zanimajo za sodobne, kritične, družbeno angažirane in nekonvencionalne teorije ter prakse urbanih prostorov in njihovih protislovij skozi vseh pet človeških čutil.

Monografija je rezultat petletnega dela na mednarodnem raziskovalnem projektu SENSOTRA – Čutne transformacije in transgeneracijski okoljski odnosi v Evropi med letoma 1950 in 2020, ki je v slovenskem prostoru uveljavil čutne raziskave in metodo čutnobiografskih sprehodov.

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon