Razstava: RARARA umetnice Tinkare Nemec Herkess

Vabljeni na ogled razstave  umetnice Tinkare Nemec Herkess z naslovom RARARA, ki bo v Galeriji peti štuk na ogled od 4. junija do 4. julija 2024. Odprtje razstave bo v torek, 4. junija, ob 18. uri (5. nadstropje Filozofske fakultete). 

 

Rá-rá-rá medm. (zložljiva)

1.Izraz, ki označuje vsako čustveno stanje, ki se odmika od nevtralnega ravnovesja, v katerem se nahaja človek:  Raa(rara), še en dan je potreben, en sam dan, da se mi zmeša.

2.Subtilno opozorilo na prisotnost dogajanja, ki se odvija izven običajnega zaznavanja, ter nagovarja k pozornosti in zavedanju: Med meditacijo je zaslišal tihi, nagajiv 'rara', izpod blazine.

3.Simboličen izraz, ki nadomešča dolgotrajne in pogosto prazne besede, s katerimi ljudje zapolnjujemo tišino, ne da bi dejansko kaj povedali: rarararara rararraraararararaaarararaarrarara.

4. Zvok, ki izraža empatijo in sočutje do drugega bitja, odziv na njihovo bolečino ali trpljenje: Ob njenem trpljenju je nežno rekel 'raaa', v upanju, da ji bo dal občutek razumevanja.

5. Izraz, ki odraža duševno zmedenost in odstopanje od racionalnega mišljenja, ko se um prepušča kaosu: V trenutkih največje zmede je le ponavljal 'rarararara', kot bi njegov um izgubil oprijem na resničnost.

6. izraža pozdrav in odzdrav: Rara, se vidimo jutri.

7. Univerzalno čustveno mašilo, ki lahko izraža katerokoli čustveno stanje, od ekstaze do obupa, od miru do razburjenja: Ne glede na to, kaj je čutil – veselje, stres, žalost ali jezo – je vedno našel tolažbo v preprostem 'rara'.

Tinkara Nemec Herkess (2002), obiskuje dodiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Njeno zanimanje sega na področje grafike in slikarstva, kjer se posveča njuni vzajemni povezavi. Zanima jo predvsem grafična tehnika, ki jo prištevamo med tehnike visokega in globokega tiska-kolagrafija, ki omogoča ekspresivno gesto slike in risbe prenesti v grafiko.

Do sedaj  je delovala je na  skupinskima razstavama, 'SvežeRibe' v galeriji DobraVaga ter 'Svežina in moč umetnosti: Odsevi družbe' v ZDSLU.

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan